Zelf een magnesium test doen of naar de huisarts?

Een van de belangrijkste mineralen die je lichaam nodig heeft is magnesium. Magnesium zorgt ervoor dat je spieren naar behoren werken en dat je botten stevig blijven. Dit is natuurlijk belangrijk voor je dagelijkse functioneren. Een tekort aan magnesium wil je dan ook het liefst voorkomen natuurlijk. Of je een tekort hebt aan magnesium of niet, kun je makkelijk testen met een magnesium test. Maar kun je deze test beter zelf thuis doen of bij de huisarts laten uitvoeren?

Het nut van magnesium

Magnesium draagt dus bij aan het onderhoud van gezonde botten en spieren. Het zal de melkzuren en afvalstoffen van je spieren afvoeren. Wanneer je een tekort aan magnesium hebt zul je dit ook meteen merken. Je zult last krijgen van zwakkere spieren, spierkrampen en je zeer vermoeid kunnen voelen.

Wanneer je veel sport, maken je spieren ook meer afvalstoffen aan. Dit is dan ook waarom veel sporters sneller een magnesium tekort hebben. Voor deze doelgroep is het dan bijvoorbeeld ook belangrijk om regelmatig een magnesium test te doen.

Waarom een magnesium test?

Met een magnesium test wordt er gekeken naar de magnesiumwaarde in je bloed. Als de waarde in je bloed normaal is, hoef je geen actie te ondernemen. Wanneer er uit de test blijkt dat je een magnesium tekort hebt, wordt hier een passend advies op gegeven.

Je zult niet snel een magnesium tekort hebben. Pas wanneer je voor een lange termijn een groot tekort aan magnesium hebt, zul je klachten krijgen. Bijna niemand haalt zijn volledige dagelijkse behoefte aan magnesium uit zijn voeding. Gelukkig betekent dit niet dat je meteen een tekort hebt. Wanneer je veel sport of bijvoorbeeld veel last krijgt van spierkrampen of vermoeidheid, kan een magnesium test aangeraden worden.

Hoe werkt een magnesium test?

Het doen van een magnesium test is makkelijk te doen. Je kunt ervoor kiezen om dit bij de huisarts te doen of een thuistest te doen. De test bij de huisarts doen geeft veel mensen een veiliger gevoel en je weet zeker dat je een zeer gepast advies krijgt. Wanneer er uit de test blijkt dat je een groot tekort hebt, zal de huisarts je ook meteen een supplement met een hogere dosis kunnen voorschrijven.

Een thuistest is een stuk sneller om te doen en vaak heb je de uitslag ook sneller binnen. Ook hierbij krijg je een advies, maar vaak is dit advies wat algemener. Ook moet je hierbij zelf voor de kosten opdraaien.

 

Tip: Davitamon