Je bekijkt nu De symptomen van maculadegeneratie

De symptomen van maculadegeneratie

Maculadegeneratie, ofwel kortweg MD, is een oogaandoening. Hierbij neemt de gezichtsscherpte af.

Het betekent letterlijk: de achteruitgang van de gele vlek (in het oog), de macula lutea. Deze macula lutea is het centrale deel van het netvlies. Het deel waar je scherp mee ziet. Het is hierom waarom maculadegeneratie ook wel de slijtage van het netvlies wordt genoemd.

Allerlei beelden komen via de pupil van buitenaf op het netvlies. De macula, of laten we voor dit gemak maar even zeggen ‘gele vlek’, is het deel waarmee we details kunnen zien en scherp kunnen zien.

Hoe zien we dan bijvoorbeeld beelden van onder en boven en van opzij? Dat gebeurt met het overige deel van ons netvlies en dit noemen we het perifere blikveld.

In de macula zelf bevinden zich kegeltjes en qua aantal het grootste dat het type lichtgevoelige cellen voor contrast en kleur waarneming. De macula zelf zorgt ervoor dat je details kunt onderscheiden. Zo zorgt de macula ervoor dat je iemands gezicht kunt herkennen, dat je kunt lezen, autorijden of televisiekijken.

Doordat je kegeltjes die zich in de macula afsterven ontstaat maculadegeneratie. Hierdoor ontstaat een afname in het centrale scherpe zien. Klachten in het midden van je blikveld is dus maculadegeneratie. We zetten even alle symptomen op een rij:

  • Je kunt minder scherp zien
  • De rechte lijnen blijven niet recht, maar deze worden krom
  • Je krijgt een wazige, zelfs rommelige, grijzige of zwarte vlek te zien
  • Alle kleuren vervagen
  • Je kunt contrasten minder goed waarnemen

Leeftijd

Eigenlijk komt maculadegeneratie bijna alleen maar voor bij iedereen ouder van 50 jaar. Hierom wordt er vaak gesproken over leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Erfelijkheid

Inmiddels is er bewijs dat maculadegeneratie iets erfelijks is. Als je een familielid hebt met maculadegeneratie, dan heb je zelf ook een grotere kans om het te krijgen.

Roken

Zoals bij veel aandoeningen is ook hierbij roken een grote risicofactor. Als je meer dan 1 pakje sigaretten per dag rookt, dan heb je 5 keer meer kans om maculadegeneratie te krijgen. Hoe komt dit? Het roken zorgt ervoor antioxidanten in het lichaam worden afgebroken. En antioxidanten zorgen er normaal voor dat ze het netvlies beschermen.