foto-garage-ag-LAJO7_N3_sw-unsplash

Lupus/ SLE symptomen

Lupus is kort gezegd eigenlijk een ziekte die ontstaat doordat er processen fout gaan in het afweersysteem van een mens. Wat er in principe gebeurt is dat je eigen afweersysteem, die normaal bedoeld is om je lichaam te beschermen en dus de nodige weerstand aan bacteriën te geven, volledig of gedeeltelijk tegen je eigen lichaam gaat werken. 

Er ontstaat eigenlijk een soort onenigheid tussen je afweersysteem en je lichaam. Dit wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Lupus kan op verschillende manieren voor komen. Een van deze manieren is SLE. SLE staat voor Systemische Lupus Erythematodes. Er is sprake van Systemische Lupus Erythematodes wanneer 1 of meerdere organen in het lichaam beschadigd zijn. SLE symptomen zijn er tientallen, hieronder lees je meer over de symptomen van lupus/SLE.

SLE Symptomen

Lupus symptomen kunnen er zoals gezegd talloze zijn. We gaan in op symptomen die vaak voorkomen. Een combinatie van meerdere van deze SLE symptomen zou de alarmbellen moeten doen rinkelen op een dusdanige manier dat er binnen de kortste keren naar de huisarts gestapt wordt om even polshoogte te nemen. het eerste veel voorkomende symptoom is koorts. SLE symptomen zijn er vrijwel altijd wel meerdere, maar koorts is een van de bekendste en komt relatief vaak voor. Bij een koortsmeting die uitkomt bij een minimum van 38 graden zou er sprake zijn van koorts. Verder behoren klierzwellingen

tot de SLE symptomen. Klierzwellingen kunnen onder anderen veel voorkomen in de hals. Haaruitval behoort ook tot de lupus symptomen. Vaak lijkt haaruitval iets onschuldigs, omdat dit talloze oorzaken kan hebben die eigenlijk als normaal worden gezien. Haartuival door ouderdom, haaruitval door het te dragen van een pet of door het te veel gebruiken van shampoo zijn normaalgesproken de redenen die genoemd worden door de mensen als oorzaken van haaruitval, maar haaruitval is ook een symptoom van SLE. Daarnaast zijner lupus symptomen die af te leiden zijn via het bloed. 

Bloedarmoede, weinig bloedplaatjes of witte bloedcellen zijn symptomen. Ook snel of opvallend veel afvallen in gewicht is 1 van de SLE symptomen die voorkomt. Weinig behoeften aan eten gaat hier overigens vaak mee gepaard. Andere veel voorkomende SLE symptomen zijn klachten in de maag of aan de darmen. Het met enige regelmaat opvoeren van maagzuur dat een beetje brandend aanvoelt kan hier een voorbeeld van zijn. Verder kunnen het nog diverse ontstekingen zijn die tot symptomen van lupus behoren, maar deze zijn niet allemaal direct te achterhalen.

Ontstekingen aan de zenuwen, aan het hartvlies, aan het longvlies of aan hartspieren behoren tot SLE symptomen. Verder kan het zijn dat je huid gevoeliger dan normaal is in de zon. Dit is een symptoom dat met name in de zomer makkelijk opgemerkt wordt. De huid kan minder goed tegen UV-straling dan eerst. Ook het hebben van een hoge bloeddruk kan 1 van de lupus symptomen zijn. Dit kan getest worden met een apparaatje dat gekocht kan worden. Het apparaat moet dan in de meeste gevallen om de linker pols gebonden worden en deze laat dan na een minuutje wachten uw bloeddruk zien. Als dit een te hoge bloeddruk is kan het ook een reden zijn om in combinatie met enkele van de hiervoor genoemde symptomen de alarmbellen te doen rinkelen. 

Veel van de lupus symptomen zijn zoals gezegd dus symptomen die opzicht al kunnen voorkomen. Zo kan koorts bijvoorbeeld bij griep al voorkomen en kan iemand uiteraard ook losse en onschuldige ontstekingen hebben. Het hebben van 1 van de hiervoor genoemde symptomen zou dus niet direct betekenen dat er sprake is van lupus, maar wanneer de symptomen in combinatie met elkaar voorkomen is een controle een verstandige keuze. Lupus symptomen die zich voor doen in de vorm van plekjes op de huid zijn overigens meestal ronde of ovale vlekjes die er ietwat rood uitzien. Het worden ook wel “ringetjes” genoemd en ze zijn vaak erg duidelijk zichtbaar met het blote oog.

Hoe wordt er gekeken of er sprake van lupus is?

Als u eenmaal SLE symptomen heeft en er voor heeft gekozen hiermee naar de huisarts te stappen kunnen er verschillende stappen gezet worden door uw arts. Als eerst luistert de arts over het algemeen uitgebreid naar uw klachten.

Belangrijk is bijvoorbeeld welke klachten u gehad heeft en welke klachten u tegelijkertijd gehad heeft en hoe ernstig de klachten waren. De arts zal enkele vragen aan u stellen en eventueel wat onderzoeken. Nadat de arts weet hoelang en op welk wijze uw klachten spelen kunnen er diverse onderzoeken worden verricht. Veelvoorkomende hiervan zijn röntgenfoto’s. Hierbij wordt je over het algemeen doorverwezen naar het ziekenhuis en worden er daar ter plekke foto’s gemaakt. 

De röntgenfoto’s komen meestal bij de arts terecht en hij zal dan aan u melden wat de volgende stappen zijn en of er eventueel sprake is van SLE, of dat er nog verder onderzoek nodig is om hierover een bevestiging te kunnen geven. Verder kan het zijn dat er bloed geprikt moet worden. Uw bloed wordt dan onderzocht en ook in dit geval krijgt u achteraf het resultaat met daarbij vermeld waar sprake van is en wat de volgende stappen zijn. Verder kan dit ook door middel van urine gedaan worden. Daarnaast kan het zijn dat uw longen of uw hart onderzocht moeten worden. De arts luistert als eerst zelf naar uw hart of longen. Het kan echter zijn dat er daarna een zogenaamde longfunctie-onderzoek gedaan moet worden of dat er een hartfilmpje gemaakt moet worden. Als er vooral sprake is van ontstekingen, bijvoorbeeld aan de zenuwen of aan een nier, dan zal de arts na onderzoek waarschijnlijk medicijnen voor u uitschrijven. 

Het is echter zo dat een behandeling tegen lupus meestal geen behandeling is die snel over is. De behandelingen die plaats moeten vinden nadat er is vastgesteld dat er sprake van de chronische ziekte is kan in veel gevallen meerdere jaren duren. Het is dus niet het geval dat na het slikken van enkele medicijnen er niks meer van SLE over is. Ondanks dat de behandeling in sommige gevallen na enkele jaren over kan zijn of erg mild kan zijn is lupus geen geneesbare ziekte. De ziekte zal de rest van uw leven bij u blijven, maar fases kennen. U kunt in de ene periode veel meer klachten hebben dan in de andere periode.

Hoe kunnen klachten beperkt of verminderd worden?

De klachten die bij kijken komen, zoals die SLE symptomen kunnen niet volledig worden verwijderd. Buiten de medicatie die uw arts uw meegeeft zijn er echter welke enkele dingen die u kunt doen om de klachten voor uzelf eventueel beperkt te houden en de weerstand van uw lichaam hoog te houden. Zorg zoals bij bijna elke ziekte dat je in ieder geval geen zware slaaptekort hebt. Slaap dus bij voorkeur elke nacht voldoende. Zorg ervoor dat je gezond, goed, maar vooral gevarieerd eet. 

Dit is overigens vooral belangrijk als het slachtoffer van de ziekten jong is. Bij kinderen kan er bijvoorbeeld ontkalking ontstaan in de botten. Het binnenkrijgen van ruim voldoende vitamine D is hierbij belangrijk om dit in ieder geval gedeeltelijk tegen te gaan. Denk verder wanneer er sprake is van lupus symptomen niet dat je alleen maar moet rusten. Natuurlijk is voldoende rust altijd belangrijk, maar het overslaan van het sporten kan juist averechts werken. Houd je lichaam gezond en bewegen is hierbij een belangrijk onderdeel. Gebruik verder om de gevoelige huid te helpen goede zonnebrandcrème. 

Het liefst een variant met factor 30 of zelfs hoger. Denk als je de crème hebt overigens niet meteen dat je weer zolang als je wilt op het strand in de zon kan liggen. Het is en blijft slim om dit toch te beperken, of in ieder geval je niet al te schaars te kleden en je volledige lichaam bloot te stellen aan de zonnestralen.

allen-cieong-R1OeSjJoAiA-unsplash

Overgevoeligheid voor specifieke stoffen

Het kan zo zijn dat bij iemand die lupus heeft bepaalde medicijnen of stoffen zorgen voor meer klachten. Voor iemand die lupus symptomen heeft maar buiten dat ook al aan medicatie deed is het nog eerder zaak zich te melden bij een huisarts, omdat de medicijnen in enkele gevallen de symptomen heftiger kunnen maken. Ondanks dat dit over het algemeen niet erg vaak voorkomt is het toch goed om te weten. Ook jongeren die hier last van hebben moeten extra voorzichtig zijn met stofjes.

Jongeren tot en met 18 jaar krijgen in Nederland namelijk ook nog wel eens prikjes zoals vaccins of inentingen. Vaak is het slim om de inentingen even te laten voor wat het is, maar neem deze beslissing uiteraard niet op eigen houtje. Het beste is om met je huisarts even te bespreken wat voor eventuele prikjes er op het programma stonden voor je. Hij of zij zal je dan vertellen of je de inentingen nog gewoon plaats kunt laten vinden of dat je dat beter even niet kunt doen. Ook zijn er mensen die regelmatig en in sommige gevallen meerdere malen per dag een bepaalde crème gebruiken.

Als er plekjes op je huid ontstaan zoals ringetjes, die wel eens tot SLE-symptomen kunnen behoren kan het zijn dat de huid meer gaat branden na het aanbrengen van de crème. Geef ook bij je arts aan welke crèmes je dagelijks of wekelijks gebruikt en vraag hierbij of het eventueel slim is tijdelijk met de crème te stoppen.