bill-oxford-8u_2imJaVQs-unsplash

Voeding speelt een belangrijke rol bij lupus

De combinatie van medicatie en voeding

Een lupusdieet zou bij lupus een even belangrijke rol moeten spelen als medicatie. Terwijl de medicatie de symptomen van lupus behandelt en de auto-immuunprocessen een beetje vertraagt, zijn er voedingsmiddelen die lupus kunnen verergeren. De combinatie van behandeling met medicatie en geschikte voeding is absoluut noodzakelijk en verbetert de levenskwaliteit van de getroffen persoon aanzienlijk.

Welke voedingsmiddelen helpen bij lupus?

Ik wil nogmaals benadrukken dat het bij de behandeling van auto-immuunziekten absoluut noodzakelijk is om farmacologische therapie en voeding te combineren, dat wil zeggen een combinatie van conventionele geneeskunde en natuurgeneeskunde. Alleen op deze manier kun je een blijvende verbetering van de levenskwaliteit bereiken, kunnen lupussymptomen worden verminderd en kunnen auto-immuunprocessen worden gestopt. 

Remissie, d.w.z. het verminderen van symptomen en het stoppen van de auto-immuunprocessen, is het belangrijkste doel. Er is een vorm van voeding die voor een enorme verbetering zorgt, vooral voor patiënten met lupus. Een voedingsvorm die veel oorzaken van lupus tegelijkertijd aanpakt en therapie optimaal aanvult. Dit ‘lupusdieet’ is gebaseerd op het zogenaamde Paleo Autoimmune Protocol.

Wat is het Paleodieet?

Het paleodieet is een vorm van voeding die het dieet van onze voorouders uit het stenen tijdperk nabootst, wat op het eerste gezicht erg ouderwets lijkt.

In feite is het de gezondste en meest voedzame vorm van voeding. Omdat deze vorm van voeding zich richt op natuurlijke en onvervalste, voedselrijke voedingsmiddelen die altijd hebben bestaan: fruit, groenten, vlees, vis, kruiden, specerijen, enz. 

Tegelijkertijd wordt modern, industrieel verwerkt en vervuilend voedsel vermeden: granen, suiker, chemische toevoegingen, industriële keukenoliën, alcohol, zuivelproducten en fastfood. Maar het dieet richt zich ook op de levensstijl: gezond slapen, tijd met vrienden en familie, muziek, buitensport en veel zon. Al deze activiteiten horen bij elkaar.

Speciale aanpassing voor lupuspatiënten.

Het auto-immuun protocol is een speciale aanpassing van het paleodieet voor lupuspatiënten. In tegenstelling tot het normale paleodieet, wordt speciale aandacht besteed aan de eliminatie van allergenen en potentiële irriterende stoffen die extra ontstekingen veroorzaken bij patiënten met lupus. In die zin is het auto-immuun protocol een vorm van voeding die tot doel heeft ontstekingen in het lichaam te elimineren en tegelijkertijd de maximale hoeveelheid voedingsstoffen te bieden. Het vermijdt met name noten en zaden, koffie, kruiden en eieren. 

Hoewel eieren erg rijk zijn aan voedingsstoffen, zijn meer mensen allergisch voor eieren dan je denkt. Omdat allergische reacties en ontstekingen een belangrijke rol spelen bij auto-immuunziekten en tot elke prijs moeten worden teruggedrongen, wordt ook de consumptie van eieren vermeden. Je kunt het meteen zien, de kern van dit “lupusdieet” is: fruit, groenten, vlees, vis en kruiden. Een goed gevulde supermarkt met een grote groenten- en fruitafdeling, vlees en vis is de beste plaats om je boodschappen te doen.

jc-gellidon-uhXlRnt9dTw-unsplash