Je bekijkt nu De stiekemste soa verslaan – de chlamydia-test en jij

De stiekemste soa verslaan – de chlamydia-test en jij

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in Amerika en stijgt. Momenteel zijn ongeveer twee miljoen mensen besmet. Behalve dat het de meest populaire is, is het ook de sneakiest. Slechts 30% van de vrouwen die besmet zijn, vertoont helemaal geen symptomen. Bij mannen is dit percentage hoger, maar het is ook laag in vergelijking met andere soa’s. Slechts drie op de vier mannen vertonen symptomen. Voor iedereen die momenteel seksueel actief is, is een Chlamydia-test erg belangrijk.

Chlamydia wordt veroorzaakt door een verraderlijke bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Bij vrouwen kan het verwoestend zijn. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot een ontsteking van de baarmoederhals en tot bekkenontstekingsziekte. Deze complicaties kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Meestal is dit wanneer het bevruchte ei zich aan de binnenkant van de eileider hecht. Wanneer dit gebeurt, kan de baby zich niet ontwikkelen en kan de foetus niet overleven. Als een eenvoudige test op de aanwezigheid van Chlamydia dit afschuwelijke resultaat kan voorkomen, raden we u ten zeerste aan om er een te ondergaan.

Bij mannen kan onbehandelde chlamydia een ontsteking van de urethra veroorzaken, gewoonlijk urethritis genoemd. Dit kan een blaasontsteking en een veel ergere infectie van de testikels of prostaat veroorzaken. Een test is ook verstandig voor elke man die seksueel actief is.Zoals reeds vastgesteld, zijn de symptomen zeldzamer dan bij andere soa’s. Indien aanwezig, omvatten ze pijnlijk urineren en afscheiding voor zowel mannen als vrouwen, gevoeligheid of pijn van de testikels voor mannen en pijnlijke geslachtsgemeenschap voor vrouwen. Rectale pijn kan ook aanwezig zijn voor zowel mannen als vrouwen.

De test is zeer eenvoudig en omvat een analyse van de optredende ontlading. Een urinetest heeft de voorkeur als de resultaten door één persoon kunnen worden vastgesteld. Wat de test ook is, het is belangrijk om er een te nemen als u bang bent dat u een van deze symptomen ervaart.De behandeling van Chlamydia omvat een recept voor veel voorkomende antibiotica, waarvan een volledige kuur moet worden gevolgd. Deze vaak voorgeschreven antibiotica omvatten tetracycline en erytromycine. Naast de hoofdpersoon die besmet is, moeten ook partners worden behandeld, anders lopen ze het risico de ziekte aan elkaar over te dragen.

Er zijn drie manieren om blootstelling aan chlamydia te voorkomen, waarvan onthouding de eerste is. Omdat dit voor veel mensen geen optie is, zijn de alternatieven een monogame eenpartnerrelatie of het gebruik van condooms wanneer men seksuele activiteit heeft. Deze opties zijn misschien een beetje gemakkelijker te adopteren.

De resultaten van onbehandelde Chlamydia kunnen levenslange gezondheidsproblemen veroorzaken, ook die te maken hebben met seksuele gezondheid en zwangerschap. Zowel vrouwen als mannen die seksuele activiteit uitoefenen, moeten regelmatig op SOA’s worden getest. Het is de slimme manier van handelen als het beschermen van uw gezondheid belangrijk voor u is.