Er zijn heel veel verschillende manieren om te gokken. Denk hierbij aan gokkasten, kaartspellen, roulette, loterijen, bingo, en gokken op internet.
Als het gaat om gokken via internet, dan is dit de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Weet je hoeveel er wordt vergokt in de virtuele casino’s in Nederland? 100 miljoen euro!
En dan is er nog iets in opkomst de laatste tijd, de pokercompetities.
Waarom gokt iemand wel eens? Meestal voor vermaak, plezier, maar ook opwinding. Maar wat gebeurt er als je verslaafd bent aan gokken. Wat gebeurt er dan? Dan wordt het een kick waar je simpelweg niet meer zonder kunt. Hoe ontstaat deze kick? De belangrijkste reden is de spanning van het wel of zelf niet winnen.
Je wordt als het ware één met het spel en vergeet letterlijk alles eromheen. En dit spel blijft spannend, omdat je heel snel een nieuw spel kunt beginnen. Je kunt het als volgt zien: de spanning is een soort drugs waar je naar verlangt. Een gokverslaving.
Maar wanneer kun je nu spreken van een gokverslaving?
Dit zijn de criteria:
- Je bent continu bezig met gokken, al dan niet bewust.
- Je zet steeds hogere bedragen in, om in een roes te geraken.
- Je hebt geprobeerd om minder te gokken of zelfs te stoppen, maar dat is telkens mislukt.
- Je wordt onrustig of je raakt geïrriteerd als je probeert te minderen of stoppen.
- Je gaat opnieuw gokken. Op deze manier loop je van je problemen weg. Je hebt zo geen last van angst, van schuld of een depressie.
- Je wil je verloren geld weer terugwinnen.
- Tegenover je familie en bekenden lieg je over het gokken.
- Je gaat stelen, bedriegen of pleegt fraude om het gokken te kunnen blijven betalen.
- Je vriendschappen, je werk of je school lijdt onder het gokken.
- Je hebt anderen nodig om je financiële ellende op te lossen.
Iemand met een gokverslaving blijft altijd spelen, zelfs als de financiële ellende niet meer te overzien is. Herken je jezelf in de criteria hierboven en heb je hulp nodig om van je gok verslaving af te komen, kom dan snel in actie.