Wat zijn de voor- en nadelen van nitril handschoenen?

Het gebruiken van nitril handschoenen is de afgelopen jaren flink toegenomen. In vele industrieën zoals de zorg en voedsel zijn deze wegwerp handschoenen erg populair. Tandartsen, schoonheidsspecialisten, en zorgmedewerkers dragen ze vaak. Maar ook in de chemische industrie en de voedselverwerking zijn ze geliefd voor regelmatig gebruik. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en van meerdere merken. Maar waarom worden ze zoveel gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

De voordelen van nitril handschoenen

Er zijn diverse soorten wegwerphandschoenen op de markt. Zo zijn niet alle handschoenen gemaakt van nitril. Vele zijn ook gemaakt van andere materialen zoals latex of vinyl. Deze twee soorten waren eerst nog standaard. Inmiddels nemen de nitril handschoenen het over. De reden hiervoor is vrij simpel. Nitril wegwerphandschoenen zijn fijner in gebruik. Dit materiaal is namelijk beter te verdragen door de huid. Hierdoor ontstaan geen allergische reacties. Bovendien is nitril ook een sterker materiaal. Op deze manier scheuren ze dus minder snel tijdens gebruik. Daarnaast is de huid dan ook beter beschermd tegen chemicaliën. Bij nitril handschoenen ben je gegarandeerd van een handschoen met hoge kwaliteit en een perfecte pasvorm.

De nadelen van nitril handschoenen

Wegwerphandschoenen gebruiken mensen vaak om infecties te voorkomen. Daarom zijn ze in de zorg verplicht. Hier komt men namelijk vaak in aanraking met vele verschillende lichamelijke stoffen. Een andere reden is om de huid die niet intact is extra te beschermen tegen deze stoffen. Tegenwoordig is het gebruik niet alleen veelvoorkomend in de zorg. In vele sectoren willen mensen infecties voorkomen. Denk hierbij aan mensen die in supermarkten en vliegtuigen werken. De productie van nitril handschoenen vindt plaats in Azië. Een nadeel hiervan is dat er een kans is dat er handschoenen verkocht worden die niet aan de eisen van Europese Unie voldoen. Deze eisen betreffen vaak de kwaliteit en veiligheid. Echter voorkomt men dit door naar de normen op het doosje staan te bekijken. Met de aankoop van handschoenen van A-merken is men verzekerd van deze juiste kwaliteit. Een ander nadeel van nitril handschoenen is het afval en de vervuiling dat hierbij komt kijken. Het zijn immers wegwerphandschoenen. De productie van deze handschoenen zijn ook niet duurzaam. Maar in contact beroepen kan de optimale hygiëne alleen bereikt worden met wegwerphandschoenen.